Läbirääkimiste lõpetamine selliselt, et kokkulepped ka edaspidi kehtima ja toimima hakkaksid eeldab teatud kindlaid tegevusi:
  1. Tee kokkuvõte (st kõigi kokkulepete ülekordamist)
  2. Kontrolli kokkulepet ja kooskõla
  3. Vaata tulevikku (mis on järgmine tegevus ... )
  4. Kirjuta kokkuleppele alla

Ülesanne:Hinnake oma läbirääkimiste lõpetamist ja lähtudes edu ning ebaedu tunnustest hinnake ka kogu protsessi

Siia postitan ka teie läbirääkimiste videoklippi aaadressi.
Ann
16/12/2010 02:56:21 am

Peale pikka arutelu ja eesmärkide vaagimist, jõudsime lõpuks korterühistu Käpik'ga kokkuleppele hinnas 6500 krooni kuus, mis tasutakse ülekandega meie arvele 17ndaks kuupäevaks. Kokkuleppe oli selles, et meie poolt on puhtad teed ja vajadusel käime vähemalt 3 korda nädalas puhastamas (kord on 550 krooni, sisaldab käibemaksu). Meie hooldada jäi siis kõnnitee, parkla ja trepikodade esised ning samuti ka sõidutee ääred. Leping jõustub 17.12.2010 ning on tehtud 4 kuu peale. Lume äraveo eest vastuab ühistu ise. Läbirääkimised sujusid huvitavalt ning nii mõnigi punkt tuli võtta läbi mitu korda, sest ebakõlasid oli ka veel lõpu poole, kui tundus juba, et saab käed lüüa, kuid õnneks peale pikka arutelu ning rahulikku meelt, suutsime jõuda kokkuleppeni, mis rahuldas mõlemaid osapooli.

Kauneid saabuvaid pühi kõigile ja kohtumiseni küünlakuul:)!

Reply
ave-marje-marvi
16/12/2010 03:18:33 pm

Toimusid korteriühistu "Käpik" läbirääkimised ettevõttega "Lumelabidas"
Sõlmisime lepingu ettevõttega "Lumelabidas". Lepingu kehtivusaeg on 17.detsembril 2010 – 16.aprill 2011 so. 4-ks kuuks hinnaga 6500.-eek/ kuus(hind sisaldab käibemaksu 20%).
Meie pakutud maksimum oli 5000.-eek ja "Lumelabidal" 10 000.-eek.
Kukkulepitud summa eest peab „Lumelabidas” puhastama ja hoidma lumevaba ühistu maja ümber oleva kõnnitee, hoovis oleva autoparkla, maja sisse- ja väljapääsud. „Lumelabidas” pakkusid juurde, et hoiavad puhtana tänavaäärse tee ja parkivate autode vahed. Mis sai meil selle vastu olla:). Lume äraveost me loobusime, kuna see lisateenus oleks kergitanud hinda.
Tasustamine toimub ülekandega järgmise kuu 17.-ks kuupäevaks. Siin tegime järeleandmise 3 pv kuna see oli meile vastuvõetav tingimus. "Lumelabidas" soovis ettemaksu aga loobus nõudest kuna nõustus, et tasustamine toimub teostatud tööde eest, seega järgi.
Kõige rohkem arutelu tekitas hind, mis mõlemaid osapooli rahuldaks. Kalkuleerides ja arutledes jõudsime mõlemaid osapooli rahuldava tulemini.
Meie jäime sõlmitud lepinguga rahule, kuna hind ei tõusnud oluliselt ja saime küsitud teenustele lisa juurdegi.

Reply
sirje pree
16/12/2010 04:04:12 pm

Kena-kena
Lähtuge hindamisel edu-ebaedu tunnusteks (Edukus teema juures) ikka ka :-)

Reply
Ave-Marje-Marvi
17/12/2010 12:36:58 am

Edukuse tunnusteks oli:
*küsiti ja kuulati ning koguti informatsiooni;
* tehti vahekokkuvõtted arusaamise kontrollimiseks;
* välditi isiklikke hinnanguid;
* asjaosalistel oli tahe saavutada rahuldust pakkuv tulem, tehti koostööd ja mindi kompromissidele.
Ebaedu tunnused:
*"Käpik" üritas kasutada kavalust, et saada endale sobivam leping, kuid see nähti lõpuks läbi (lõpp hea, kõik hea);
* veidi oli sissesõitmist, mis takistas suhtlust.

Reply
Ann-Jaana
17/12/2010 02:37:01 am

Edukuse tunnused:
* aktiivne kuulamine (täpsustati, korrati üle)
* töötati koos rühmana ja mindi ühise eesmärgi poole, mitte ei surutud oma arvamust peale.
* tuldi üksteisele vastu (kompromissid)
* kogu rühm osales protsessis, seega kui tekkis mõni koht, kus vaja asja arutada, siis öeldi stop, ning koos ühtse meeskonnana arutati asjad läbi
Ebaedu:
* vahepeal ei kuulatud teist osapoolt ära ja hakati oma argumente laduma
* küsimustele vastamisest prooviti kõrvale hiilida
* üritati vastaspoolt petta, õnneks ei läinud läbi ning jõuti ühisele eesmärgile.

Reply
Stella Kärner
25/5/2013 04:55:23 am

Meie läbirääkimisi ei saa pidada väga edukaks, kuid täielikult ebaõnnestunuks samuti mitte.
Kõikidel tasanditel ei saavutatud kokkulepet, sest oli teemasid, millest ei räägitud või ei täpsustatud. Terrassi teema alustamisel ei viidud seda lõpule ning see käis mitmel korral arutlusest läbi, lõpuks saavutati kokkulepe. Terrassi kokkulepe võttis suurema osa ajast, sest kõik rääkisid sellest natuke.
Kaubanduskeskus jäi väga ilusti oma rahalistesse piiridesse (kohvik - 80m2, 14€/m2, max hind oli 14€/m2; terrass - 50m2, 5€/m2, max hind 7€/m2). Lepingu kestvus oli samuti sobilik (3 aastat. Max oli 5). Lepingu kestvusest rääkides ma kukkusin läbi, sest alustasin miinimumist, kuid tulevikus olen targem.
Väga suuri järelandmisi teha ei olnud vaja, kuna kohvik oli suhteliselt passiivne ja enamus meie pakkumisi neile sobis, seega läks hästi.
Järgmine kord oleme targemad ja teame, kuidas olla paremad!

Reply
Hanna Nosenko
25/5/2013 09:18:18 pm

Mina ütleksin, et esimeste läbirääkimiste kohta oli see üsna hea. Muidugi oleks saanud paremini, aga küll me areneme. Kokkulepped jäid mõnedes valdkondades saavutamata, nt et millal on avamistähtaeg ja mis see lõpphind siis tuleb ikkagi. Samuti arutasime liiga palju terrassi ehitamise teemal, oleks võinud kohe selle selgeks rääkida, kuid selle asemel käis see teema läbi vähemalt kolm korda. Ka järeleandmisi oli meie ehk kohviku poole pealt liiga palju, olime üsna kõigega nõus. Meeleolu poole pealt valitses rahulikkus, ei mindud närvi.
Minu enda poolt tehtud apsakas oli see, et mul unus kokkulepitud ruutmeetri hind ära ja kui läbirääkimiste teine pool tegi vea, tõstes hinda, ei pannud ma seda tähele. See oleks võinud kujuneda päris läbirääkimistel väga suureks probleemiks. Peab rohkem tähele panema. Samuti oleksime võinud rohkem eeltööd teha, praegune läbirääkimine oli üsna spontaanne.
Kuid ikkagi kokkuvõtteks öeldes, pole paha! :)

Reply
Eve Kombe
26/5/2013 12:19:59 am

Analüüs toimunud läbirääkimistele- kohvik versus kaubanduskeskus.

Meil oli eesmärkide ühildamise püüe ja kuigi läks nii nagu läks, ei saa öelda, et meid lõppkokkuvõttes päris ebaedu saatis... Päriselt toimunu korral oleks olnud lepinguvorm ees (olemas) ja sealsed punktid kindlasti läbi arutatud nagu kõik muugi teada/uuritud.
Kõigi vajalike punktide läbi arutamist meil ei toimunud- mõned jäid märkamatuks ja seega kokkuleppeta (kohviku tegevuse aeg, lepingu algus, ...). Niisiis, ei saa öelda, et jõudsime kõigis tasandites kokkuleppeni.
Hinda puudutavates küsimustes lõime käed veidi allpool maksimumi. Tulemus ju igati OK, kuid... liiga kiiresti andsime alla- puudusid argumendid, millega kaubelda. Paistis ka liialt läbi meie huvitatus tulevastest üürijatest. Sellega andsime trumbi käest. Ähvardusi ei olnud, kuigi videost oli näha väga suurt suunamist nagu oleksime ise kohviku pidajad.
Võib ka öelda, et olime pigem toetavd kui võitlusmeeleolus.
Reeglite ja normide rikkumisi oli ka päris palju: küsimused, mis ei puutu meisse; tegime koheseid vastuettepanekuid (läks argumenteerimata ping-pongiks); kohati puudus konkreetsus, mis ajas partneri segadusse ja toimus valestimõistmine, avaldasime eneselegi märkamata kõvasti survet vastaspoolele. Ja muidugi puudulik algoritm e eeltöö.
Ajaliselt jõudsime üsna kiiresti kokkuleppeni st suureks vaidluseks ja argumenteerimiseks ei läinud. Seda viimast oleks võinud siiski olla, nagu konkreetsustki. Proovisime ise tabada hetke, et alustada hinna osas läbirääkimisi, kuid seda pidas oluliseks ka vastaspool ning jõudis ette ;) (kuna see, kes alustab pakkumist, saavutab eelise!- saavutaski.)
Muidugi OLEKS võinud paremini minna.
Arvan, et meil oli liitvate läbirääkimiste taktika (seda tegevusjärgselt analüüsides, mitte koheselt paika pannes!), sest koostöö oli oluline, samuti usalduse loomine, püüdes mõista teise poole vajadusi ja eesmärke ning leida mõlemaid pooli rahuldav lahendus.
Lõpetuseks- see oli väga hea ja meeldejääv kogemus. Ja isiklikult ei lähe ma ilma ettevalmistuseta kunagi midagi esitlema ega kokkuleppeid saama- pabistamine ajab sõnad ja mõtted sassi, teema mitte valdamine jätab tobeda mulje ja halva enesetunde.
Vajalik on põhjalik eeltöö, mõjusad argumendid, neutraalne hoiak- need jäid meie töös eelkõige vajaka.


Reply
Angelika Usin
29/5/2013 01:32:32 am

Meie läbirääkimisi kohviku ja kaubanduskeskuse vahel ma päris õnnestunuks kahjuks lugeda ei saa. Asi on lihtsalt selles, et kokku jäi leppimata üks tähtsamaid punkte, et mis ajast leping kehtima hakkab. Samuti läheb meil lõppkokkuvõttes kaubanduskeskuses kogu pinna rentimine kulukamaks, kui varem olime üldse arvestanud, terrassi pinna juurde tulemise tõttu. Teistel tasanditel, aga kokkulepped saavutati ootuspäraselt.
Kokkulepped sõlmiti erinevates punktides eri-ajaga, see kõik tulenes mõlema firma ootuste ühtivusest teise firma suhtes. Kui ootused olid sarnased, siis jõuti kokkulepe kiiresti. Kui aga pakutavad tingimused ja ootused olid täiesti erinevad võttis kokkuleppimine ka rohkem aega ja tuli leida sellised tingimused, millega mõlemad osapooled rahul on.

Alguses tundus, et järeleandmised on võrdsed, ent hiljem hakkas järeleandma rohkem kohvik, sest rendipinda me tahtsime ja kaubanduskeskus ei olnud just väga kerge järeleandmisi tegema ja nad suutsid ennast hästi põhjendada.

Siseruumi rendihinna kokkuleppe saavutamisega olen kohviku poolt vaadatuna rahul. Hind oli küll ainult 2 eurot vähem kui meie miinimumhinnast, ent pakutavad lisasoodustused (turvalisus, prügivedu jne) ületasid meie ootusi. Olen ka rahul, et suutsin ruutmeetri hinnas ühe euro alla kaubelda. Samuti lepingu kehtivus 1. aasta pealt 3. aasta peale saamine oli hea tulemus, kuigi 2 aastat allpool meie maksimumi.

Samuti kasutasime lubadusi, et kokkuleppet lihtsam sõlmida oleks. Lubasime, et meie kohvikus ei hakka toimuma läbud. Üldine toon oli toetav ja reegleid rikuti vähe.

Kui enda tegevust hinnata, siis kaldun arvama, et ettevalmistus oli minu poolt natuke toores. Nimelt, ei olnud ette valmistunud väga täpselt, et mis ma täpselt saavutada tahan erinevate hinna pakkumiste juures ja seetõttu läks liialt palju aega küsimuste küsimiseks.



Reply
Keete Viira
30/5/2013 03:18:00 am

Meie läbirääkimise miinuseks oli ettevalmistus. Läbirääkimiste teema ja olulised punktid, mis oleks pidanud eelnevalt endale selgeks tegema, olid teada, kuid puudus konkreetsus.
Kui vaadata sellel positiivsest küljest, siis usun, et peamiseks põhjuseks võib ebapiisava ettevalmistuse olla meie grupi "vanakooli" ettevalmistuse eelistamine. Sellega pean silmas näost-näkku arutamist, teemasse süvenemist. Nutiaeg ei ole meie kursuse liikmeid veel nii pädevaks läbi arvuti lahenduste, koosolekute, argumenteerimiste meistreiks muutunud.
Olen optimist ja arvan, et päeval koos käies oleks Mauriga tiim suutnud põhjalikumalt ettevalmistada ja löbirääkimistel tähelepanelikum olla.

Terassi ümber tiirutamine oleks ära olnud ja oleks saanud rääkida palju olulisemast lepingupunktidest, kohviku alustamis ajast jne.

Samas oma maksimaalsest rendihinnast pidime vaid veidi järgi andma - meile tundus see juba poole läbirääkimise pealt võiduna ja peale seda võtsime juba asja liiga leebelt.

Mida kindlasti järgmisel korral paremini teha - jälgida tähelepanelikult oma grupiliikmete teksti, et ei tekiks tobedaid teema vahetusi või faktivigu nagu hiljem videolt oli näha.

Esimene vasikas pidi ikka aia taha minema, aga usun, et õpime oma vigadest :)

Reply
Merle
31/5/2013 02:14:11 am

Nõustun igati eelpool kirjutajatega - päris ideaalselt meie läbirääkimised ei sujunud, puudusid vajalikud kogemused ja eeltöö. Aga ometi võis Mauriga tiim kokkulepituga rahule jääda, sest saavutasime loodetust enamat ja suhteliselt kerge vaevaga.
EDUKATEKS võib läbirääkimisi pidada, kuna kokkulepped saavutati suhteliselt kiiresti. Usun, et ka terrassiga oleks nobedamini läinud, kui oleksime isegi teadnud, mida täpselt pakume. Lõpptulemusega jäid mõlemad pooled rahule ja üldine toon oli igati toetav. Tegutsesime küllaltki reeglite piires - tuli ette väiksemat sorti apsakaid, kuid pigem ärevusest, kui sellest, et hirmsasti tahaks vastaspoolele ,,ära teha´´.
EBAEDU tunnustena tooksin välja selle, et kõikides tasandites kokkulepeteni ei jõutud. Ehk ei olnud need siis kummagi poole jaoks nii tähtsad, näiteks millal meie oma ehitusega valmis saame ja kohvik võiks uksed avada - pisiasi ju :). Võrdsuse koha pealt jäi asi samuti veidi vildakaks. Tundus, et kohvik oli sunnitud ehk rohkem järeleandmisi tegema, aga ei midagi drastilist. Ja terrass annab ühele kohvikule kahtlemata suuremat lisaväärtust kui see hind, mis välja kaubeldi.
Praktilise poole pealt ülimalt kasulik õppetund.

Reply



Leave a Reply.